Kapsamı; ülkeden ülkeye, şehirden şehre, bunların kalkınma düzeyleri, değişim konusundaki istekleri, sahip oldukları kaynaklar veya karşılaşılan yerel sorunlar gibi faktörlere bağlı olarak değişebilen akıllı şehir kavramının temel bileşenleri, diğer bir ifade ile akıllı şehir ile ulaşılmak istenilen temel amaçlar akıllı yönetişim, akıllı ekonomi, akıllı hareketlilik, akıllı çevre, akıllı yaşam ve akıllı insandır. Söz konusu amaçlara ulaşmayı sağlayan temel araçlar ise, teknoloji unsuru, insan unsuru ve kurumsal unsurdur.
Akıllı şehirlerde bilgi ve iletişim teknolojileri; vatandaşların refahının arttırılması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, daha verimli, sürdürülebilir ve kapsayıcı kentsel hizmet ve ortamların sağlanması gibi hedeflere ulaşılması için kullanılmaktadır. Akıllı şehirde söz konusu teknolojiler ile yenilenen ve geliştirilen altyapı büyük ölçüde bilgiye dayalı olarak çalışmakta, çok sayıda alıcı ile bilgiler toplanmakta, yeni bilgiler üretilmekte ve bu bilgiler yine kamu hizmetinin sunumu için kullanılmaktadır. Akıllı şehir yaklaşımı çerçevesinde kamu hizmetinde bir dönüşüm yaşanmakta, yeni teknolojiler kamu hizmeti türlerinin gelişiminde etkili olmakta, kamu hizmetleri toplumsal ihtiyaçların karşılanması için, değişen teknolojik koşulların ve kamu yararı ihtiyacının gereklerine göre değişmekte, modernize olmakta ve günün şartlarına uyum sağlamaktadır.
Bununla birlikte belirtilmelidir ki, bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla büyük miktarlarda veri toplayan ve kullanan akıllı şehir özel hayatın gizliliğinin korunması bağlamında sorunlara yol açabilir. Sürekli yüksek derecede yenilik gerektirmesi kamu alımlarında sorunların yaşanmasına sebep olabilir. Otonom araçların geliştirilmesi, özellikle sorumluluğun belirlenmesinde çeşitli sorunları gündeme getirebilir. Farklı işleyiş kuralları, farklı aktörler, farklı düzenlemeler ve farklı fiyatlandırma kurallarının söz konusu olduğu kentsel altyapının farklı kısımlarının bir arada çalışması bakımından da sorunlar söz konusu olabilir. Akıllı şehirlere ilişkin gelişmeler, mevzuat değişiklikleri ile birlikte gelişmelere uyum sağlanmasını gerektirmektedir. Şehirlerdeki kurumların da farklı şekilde organize edilmiş kentsel sistemlere yeniden uyum sağlaması gerekeceği belirtilebilir.
“Modern Kamu Hizmeti Yaklaşımıyla Akıllı Şehirlere Giriş” başlıklı çalışmamız, dünyada ve ülkemizde hızla yaygınlaşan akıllı şehir hareketinin temel esaslarının açıklanmasına yöneliktir. Akıllı şehir yaklaşımına giriş niteliğindeki bu çalışma ile akıllı şehir kavramı, akıllı şehirlere ilişkin temel ilkeler, başlıca yetkili makamlar açıklanırken, ülkemizdeki ve farklı ülkelerdeki akıllı şehir düzenleme ve uygulamalarından örnekler de incelenmektedir.