Kitabın yazılma amacı, uygulamada ceza avukatları için hayal ettiğimiz düzeyde “sistematik” ve içerik bakımından da “doyurucu” olan bir eser ortaya koymaktır.
İçindekiler kısmına göz gezdirildiği takdirde, kitabın düzgün bir sistematik içinde ve dolu dolu olduğu görülecektir. Bu bakımdan, kitapta nelerin yer aldığını burada tek tek belirtmekten ziyade, genel hatlarıyla içeriğine değinme gereği duyuyorum. Kitapta, öncelikle ceza yargılamasındaki genel kavram ve tanımlara, müdafi ve vekil kavramlarına, avukatların ceza yargılamasındaki rolüne, CMK atamalarında avukatların iş ve işlemlerine, avukatların disiplin ve ceza soruşturmasına, avukatlık görevinin başlaması ve sona ermesi hallerine, tebligat kurallarına, sürelere, yargılama gideri ve özellikle vekâlet ücreti konusunda tereddütlü konulara tüm detaylarıyla yer verilmiştir.
Bunun yanısıra, kitabın kapsamlı bir bölümünü, TCK’daki önemli suçların anlatıldığı bölüm oluşturmaktadır. Bu bölümde, çok sayıda ayrı suç tipi incelenmekle birlikte, ceza avukatları için çok önemli suçlar olan kasten öldürme, uyuşturucu madde imal ve ticareti, cinsel suçlar, dolandırıcılık ve sahtecilik suçları ile malvarlığına karşı suçlar çok detaylı ele alınmış, uygulamada avukatların karşılaşabilecekleri tüm sorunlara çözüm olabilecek derinlikli açıklamalara yer verilmiştir. Özellikle ispat ve sübut konuları büyük önem arzettiğinden ve avukatların yoğunlaştığı kısım burası olduğundan, ispat ve sübut konularına büyük önem verilmiştir.
Mahkemece verilecek hükümlerin hatasız kurulduğunu ve bozma sebebi bulunup bulunmadığını kontrol etmek için, bir ceza avukatının bilmesi gereken konular arasında ceza hukukunun genel hükümleri de yer aldığından, genel hükümler de önemine göre inceleme konusu yapılmıştır. Yine bunun gibi, adım adım duruşma aşaması ve avukatın duruşmadaki rolü geniş şekilde incelenmiştir.
Koruma tedbirleri (yakalama, gözaltı, tutuklama, arama, elkoyma, adlî kontrol vs.) büyük öneme sahip olduğundan, detaylı şekilde ele alınmıştır.
Ceza yargılamasında önemli müesseseler olan HAGB, uzlaştırma, seri muhakeme, basit yargılama ve önödeme konuları da titizlikle inceleme konusu yapılmıştır.
Bunların haricinde, mahkemece verilecek karar türleri, kanun yolları, koruma tedbirleri nedeniyle tazminat, infaz hukuku ve avukatın bilmesi gereken infaz konuları etraflıca incelenmiştir.
Kitabın son bölümünde dilekçe örneklerine yer verilmiştir. Hacim darlığı nedeniyle dilekçelere fiziki olarak yer vermektense, her bir dilekçe üç farklı formatta (UDF, PDF ve WORD şeklinde) hazırlanmış ve bu dilekçelere karekodlar ve web linkleri oluşturulmuştur. Telefon kamerası ile karekodlardan istenen format okutulmak suretiyle, ilgili dilekçenin istenen formatına ulaşılabilecek, whatsapp veya mail yoluyla paylaşılabilecek, bilgisayara indirilerek üzerinde düzeltme ve ekleme yapılarak yeni bir dilekçe haline getirilebilecektir. Yine bunun gibi, bilgisayardan web linki tarayıcıya yazılarak da ilgili dilekçelere ulaşılabilecektir. UDF formatını özellikle ekleme ihtiyacı duymamızın sebebi açıktır. UYAP’tan gönderilecek olan ve e-imza ile imzalanacak olan dilekçeler UDF formatında olması gerektiğinden, UDF formatının avukatlar açısından önemi büyüktür.
Kitapta yaklaşık 3.500’ün üzerinde Yargıtay karar özeti bulunmaktadır. Mümkün olduğunca farklı ve çeşitli kararlara yer vermek adına, kararların sadece öz kısmı alınmıştır. Kararların özet kısmının yanısıra, her bir karara bir iki kelimelik özetin özeti eklenerek, kararları hızlı şekilde gözden geçirme ve ihtiyaç olunan karara çabuk ulaşma imkânı sağlanmıştır. Zaten kararlar yığma şekilde verilmediğinden, diğer bir ifadeyle her bir konunun ve paragrafın altına eklendiğinden, uzun vakit harcayarak karar arama gibi bir olumsuzluk olmayacaktır.
Özellikle mesleğe yeni başlayacak avukatlar için dilekçe yazma tekniklerine ve bu hususta dikkat edilmesi gereken hususlara da yer verilmek suretiyle, genç meslektaşlarımızın bu becerilerinin oluşması/gelişmesi amaçlanmıştır.
Kitabın sonunda, bilgiye kolaylıkla ulaşılabilmesi için özenle hazırlanmış işlevsel bir kavram indeksi ile, maddelere göre arama indeksine yer verilmiştir. Kamuoyunda “Dokuzuncu Yargı Paketi” olarak bilinen 07/11/2024 tarihli ve 7531 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile onun devamı niteliğindeki 14/11/2024 tarihli ve 7532 sayılı “Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la değişiklikler ile kitaba işlenmiştir. Bu bağlamda, hakaret suçunda yapılan değişikliğin sosyal medyada hakaretin önödeme kapsamına alınmasının olası sonuçları değerlendirilmiştir.