Ceza Hukuku Genel Hükümler isimli kitabımızın baştan sona mevzuat, içerik ve imla yönünden elden geçirilmiş, yeni literatür eklenerek güncellenmiş onyedinci baskısını yapmanın sevincini yaşıyoruz. Aradan geçen zamanda kitabımızın yazarlarından Kerim Çakır akademik hayatında bir merhale daha ilerlemiş ve kendisine üniversitelerarası kurul tarafından “doçent” ünvanı tevcih edilmiştir. Sevgili arkadaşımızı bu başarısından dolayı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
Geçen baskılarda olduğu gibi bu baskımız da genç meslektaşlarımız Doç. Dr. Mehmet Emin Alşahin ile Doç. Dr. Kerim Çakır’ın katkıları ile gerçekleşmiştir.
Doç. Dr. Mehmet Emin Alşahin; kusurluluğu etkileyen hallerden “cebir, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır-dilsizlik, geçici nedenler, alkol ve uyuşturucu madde etkisi altında olma” ile “unsurların dışında kalan diğer haller”, “ceza kavramı, cezanın amacı ve nitelikleri”, “hapis cezasının çeşitleri”, “adli para cezası”, “belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” ve “müsadere” konularını kaleme almıştır.
Doç. Dr. Kerim Çakır ise “hapis cezasının infazına başlama”, “hapis cezasının ertelenmesi”, “şartla salıverilme”, “tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirleri”, “sanığın ya da hükümlünün ölümü”, “af”, “önödeme ve uzlaştırma” konularını yazmıştır.
Bu çalışmamız da 16, 15, 14, 13, 12 ve 11. baskılarda belirttiğimiz değişiklikler doğrultusunda güncellenmiştir. Bilindiği gibi 10. ve önceki baskılarda, suçun dört unsuru olduğunu kabul etmiş ve suç teorisine ilişkin açıklamalarımızı buna göre yapmıştık. Doktrindeki gelişmeler, özellikle de yeni Türk Ceza Kanunu’nun esas aldığı suç teorisini göz önünde tutarak görüşümüzü suçun iki unsuru olduğu yönünde revize ettik. Buna göre suçun “tipiklik” ve “hukuka aykırılık” olmak üzere iki unsuru bulunmaktadır.
Tipiklikten kastettiğimiz; “ceza kanunlarının özel kısmında ya da ceza içeren kanunlarda yer alan ve ceza yaptırımı öngören suç tipi”dir. Diğer bir anlatımla, her suçun haksızlık içeriğini tasvir eden ve böylece haksızlığı oluşturan unsurlar bu başlık altında incelenmiştir. Bu nevi tipikliğin, yapı taşlarını maddi (objektif) ve manevi (sübjektif) unsurlar oluşturur. Suçun dış görünümünü, maddi bünyesini gösteren maddi unsurlara (fiil, netice, illiyet, fail, mağdur, konu) karşılık, manevi unsurlar failin iç dünyasının realiteleri olarak (kast, taksir gibi) ceza normunda yer alır. Şu halde suç; “tipe uygun bir haksızlık” tır.
Kitap baştan sona bu anlayış çerçevesinde yenilenmiş, imla hataları düzeltilmiş, yeni Yargıtay kararları eklenmiş, özellikle suç teorisine ilişkin bölümlerin çoğu yeniden yazılmıştır. Kitabımızın her yeni baskısı çıktığında, derhal metin üzerindeki çalışmalarımız başlar, mevzuat ve uygulamadaki değişiklikler kitaba işlenir. Bu titiz çalışma sonucunda her yeni baskı bir öncekinden daha güncel, daha zengin bir hale gelmiş olur. Amacımız her zaman mükemmele ulaşmaya çalışmaktır. Bu vesileyle yüksek mahkemlerimizin kararlarının temininde hiç bir zaman yardımlarını esirgemeyen Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Hasan Tahsin Gökcan ile Yargıtay 6. Cesa Dairesi E. Başkanı Vuslat Dirim’e minnettarız.
Kitabın baskıya hazırlanmasında kürsümüz Araştırma Görevlileri Büşra Şenerdoğan, İlhan Polat, Kevser Çetin ile Av. İrfan Dik, Stj. Av. F. Zehra Arslan ve Stj. Av. M. Akif Erbeyin’in büyük emekleri geçmiştir. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.
Kitabı kısa süre içinde baskıya hazırlayarak okuyucularla buluşturan Adalet Yayınevi çalışanlarına ve yayınevinin sahibi sayın Hakan Karaaslan’a da teşekkür borçluyuz.